Vem behöver en blodtrycksmätare?

Det är ganska lätt att tro att mätare av blodtryck enbart är till för gamla och sjuka. Även moderna onlinebutiker som blodtrycksmatare.se har ju en gammal man som frontfigur och då får man givetvis känslan av att det handlar om apparatur för den som passerat 70. Nu är det dock viktigt att förstå att en blodtrycksmätare är till för den som vill hålla sig frisk precis lika mycket som för den som redan har blivit sjuk. Problem med blodtryck är dessvärre inte något som är reserverat för gamlingar. Idag kan unga människor bli sjuka av alla stress och press och många idrottare inser vikten av att hålla koll på både puls och tryck.

Då en stroke redan är ett faktum

Trots att vi idag är så pass upplysta vad gäller friskvård och vikten av att undvika stress, samt att motionera och äta rätt så är det många som lever på ett farligt sätt. Det här har sitt pris och en dag så går det inte längre och den som sitter med halva kroppen förlamad ångrar förstås djupt att han eller hon inte lyssnade på varningssignalerna. Då rehabiliteringen sätter igång så kommer en blodtrycksmätare att vara en viktig del av återhämtningen. Genom att kontrollera sina värden dagligen så kan man nämligen hålla koll på att man ligger på bra nivåer och ta sig till en läkare om något skulle verka konstigt.

Den som har blivit frisk efter en hjärt- och kärlsjukdom drar stor nytta av att ha en egen mätare i hemmet. På så vis så slipper man ju springa till vårdscentralen dagligen för att se hur det ligger till med hälsan. När man ständigt påminns om det där med blodtrycket så blir det lättare att hålla sig till den nya kosten och livsstilen eftersom man knappast vill vara med om ett återfall.

Förebyggande vård för friska människor

Friska människor kan också dra nytta av blodtrycksmätarna som man kan använda hemma. Här är Omrons modeller mycket omtyckta för att de är så enkla att använda sig av. Om man ska kontrollera sin puls och sitt blodtryck med jämna mellanrum så måste man ju ha en apparat som känns smidig och enkel att använda. Den som vet med sig att han eller hon lever i farozonen med en stressig vardag och matvanor som inte är maximala bör ta chansen att själv kontrollera hur det står till med blodtrycket. I samband med träning, bättre kost och andra förändringar så kan man se hur detta förändrar de värden som mätaren visar och det sporrar en till att fortsätta med rätt metoder för ett friskt liv. Det är aldrig för tidigt att börja kontrollera blodtrycket och i en familj kan man använda samma apparat och lagra olika resultat för enkel analys av värdena.

Atleter och hobbyidrottare

Den som idrottar vet att det här är bra för kroppen men det finns faktiskt vissa former av träning som kan vara farliga för hjärtat. Det händer då och då att man hör om professionella idrottare som segnar ner på plan och dör inför en chockad publik. Först så kanske man tror att det rör sig om droger men det är faktiskt så att idrottare kan få allvarliga problem med sitt blodtryck och det gäller att jobba på rätt sätt för att undvika att hamna i dödsfara då man tränar och tävlar. Även hobbyidrottare bör vara försiktiga med den stress som de utsätter hjärtat för. Man brukar till exempel säga att det inte är smart att träna kondition då man är förkyld för att detta skulle kunna slita på hjärtat. Den som tränar bör helt klart ha tillgång till en egen mätare att ta med sig till träningspass för att kolla hur det står till med trycket under de olika delarna. Visst finns det pulsmätare på konditionsutrustning på gymmet men det är sällan som dessa ger helt rätt resultat.

Tänk på att skaffa rätt modell av blodtrycksmätare. Det är alltid en god idé att satsa på ett märke som Omron som garanterar både kvalitet och användarvänlighet.

18 Feb 2013