Tips för dig som vill renovera

Hur svårt kan det vara? Det finns ett flertal program på teven där man får se hur folk köper hus och renoverar dem snabbt. Det är väl bara att slipa, spackla och måla? Eller? Nej, det krävs faktiskt lite mer än så och här tänkte vi ge dig lite tips som du kan bära med dig innan du köper ett renoveringsobjekt. 

Beräkna slutkostnad

Detta kan vara väldigt krångligt att räkna ut. Om ett hus behöver ett nytt tak kan det kosta mellan 80 - 150 000 kronor (eller mer om du har otur). Ett golvbyte kan avslöja fuktskador som ger dig stora merkostnader och sedan när du ska börja välja inredning så kan det springa iväg väldigt snabbt. 

Vårt tips är att du begär in offerter från olika byggföretag för att få reda på vad olika saker kostar vid en renovering. Ställ samman de summorna du får för de olika jobben och lägg sedan på mellan 15 - 20% för oförutsedda utgifter. Om du istället väljer att blunda för kostnaden från början så kan det sluta med att din renovering blir mer än dubbelt så dyrt än det hade varit att bygga nytt. 

Gör saker själv

Takbyte, nytt avlopp eller dra om elen är saker du nog helst ska låta proffsen sköta om. Men det finns saker du kan fixa på egen hand om du är det minsta händig. Tak, väggar och golv är relativt enkla att renovera. Taket brukar klara sig med ny färg, väggarna kan behöva nya skivor och golvet kan slipas om du har tur. Läs gärna artiklar om golvslipning eller kolla in filmer om hur man sätter upp gipsskivor på väggarna om du känner dig lite osäker. 

Du kan spara många tusenlappar på att göra en hel del jobb själv. Räkna med cirka 1 000 kronor per timme om du anlitar en byggfirma. Visst, det kanske tar dig dubbelt så lång tid men det kan det faktiskt vara värt. Sen är ju glädjen över att ha varit delaktig i renoveringen värt en hel del det med. 

2 Jul 2020