Varmvattenberedare - Din källa till varmt vatten

varmvattenberedare

Varmvattenberedare är en nödvändighet i hushållen, helt enkelt för att dessa tillhandahåller varmt vatten. De allra flesta människor vill med största säkerhet kunna ta en varm dusch eller ett skönt bad då och då. Där spelar förstås varmvattenberedaren en viktig roll. Varmvattenberedare finns i ett stort antal storlekar och utföranden och det finns därmed mycket att välja mellan beroende på vad man har för behov. Är man exempelvis en stor familj där det går åt en hel del varmvatten, är det klokt att satsa på en större modell för att säkerställa att det varma vattnet inte ska ta slut i kranen. Handlar det däremot om ett pensionärspar räcker det antagligen att det är en varmvattenberedare av mindre modell.

Samma resonemang kan vara relevant när det handlar om en sommarstuga, där detta kanske inte är lika kinkigt som hemma. Där kanske man ibland duschar kallt i en utedusch, eller badar i en sjö och har därmed troligen inte lika stor användning av en stor varmvattenberedare.

Viktigt när man har en varmvattenberedare är att då och då, kanske någon gång per år, motionera den så kallade säkerhetsventilen. Denna sitter oftast under själva beredaren och är ett öppningsbart spjäll som är styrt av en fjäder. Genom att öppna och låta denna fjädra tillbaka själv ett par gånger motionerar man ventilen. Detta är ett effektivt sätt att undvika att ventilen står och droppar, vilket kan vara fallet annars. Livslängden på varmvattenberedare är annars, beroende på utförande, lång. Uppemot 10 års livslängd är inte alls ovanligt.

Varmvatten i olika storlekar

Varmvattenberedare finns som nämnt i ett antal olika storlekar och utföranden. Oftast är storlekarna dock 100, 200 respektive 300 liter. Den första storleken är används oftast i fritidshus medan den sistnämnda huvudsakligen är för ett hushåll med många familjemedlemmar, det vill säga där det förbrukas mycket vatten. De olika varmvattenberedarna förbrukar dessutom olika mängder vatten, så ett tips kan därför vara att leta efter tester av olika beredare innan man slår till. Exempelvis har Energimyndigheten testat varmvattenberedare, där man konstaterar att man kan spara tusenlappar genom att välja rätt.

Ett flertal olika fabrikat av varmvattenberedare finns att tillgå på marknaden. Det finns exempelvis NIBE, Bosch, Focus och Thermia. En viktig faktor att tänka på när man ska välja fabrikat och modell är att det ska finnas korrosionsskydd, det vill säga rostskydd, vilket är något som påverkar livslängden avsevärt. Att välja rätt volym är förstås också viktigt, då en alltför stor modell drar mer ström.

6 May 2015