Tona rutor – Vad du bör tänka på

'Har du tänkt tona rutorna på bilen? Det är snyggt och funktionellt men tänk efter före så att resultatet blir det bästa.

Den första frågan du bör ställa dig är om du klarar av det själv eller om du behöver hjälp. Att tona rutor i hemmet är en sak medan det är betydligt svårare på en bil. I hemmet kallas det ofta för insynsskydd eller solfilm men produkten är mycket lik den som används på bilar. Den består av en stor klisterdekal som monteras på fönstret. De som en gång satt upp sådan på ett fönster vet svårigheterna med att inte skapa bubblor och att få allt på perfekt plats. Det blir betydligt mycket svårare när man ska tona rutor i en bil. Mindre utrymme att röra sig på, ofta välvda rutor och mycket att passa in gör att många väljer att låta ett bilföretag ta hand om detta.

Oavsett om du väljer att göra det själv eller låter proffs ta hand om detta kvarstår valet av vad för slags material som ska användas. Det finns främst två olika varianter. Antingen kan du tona rutorna genom att sätta upp solfilm. Det är det billigaste alternativet och väljs den solfilm där filmen går att ta bort kan du alltid byta om du ångrar dig. Visserligen finns det även solfilm som klistras fast men ska den väljas bör du vara extremt säker på att du inte kommer vilja byta i framtiden.

Det andra alternativet är att välja solskyddsskiva. Skivan är extremt lätt att montera men kostar lite extra istället.

Nästa steg blir att du ska välja toningsgrad och färg. Att bara tona rutorna i en mörk nyans är vanligaste men det finns även i andra färger. Oavsett vilken färg som väljs finns det olika toningsgrad. Med det menas hur mörka rutorna ska vara. Det finns allt från endast några få procent till riktigt mörka varianter. Titta på andra bilar, jämför och läs på. Det första som du tänkte på kanske inte är det bästa i längden.

 

8 Dec 2013