Privatlån utan säkerhet

PrivatlånEtt privatlån är ett lån utan säkerhet, ett lån som har ganska lång löptid (1-10 år) särskilt jämfört med snabblån, men det är också lån med avsevärt högre lånebelopp - vissa långivare erbjuder faktiskt upp till 400 000 kronor i privatlån. Vanligtvis har privatlån minibelopp på runt 5000 eller 10 000 kronor, även om det finns lån med lägre minimibelopp än så.

Att låna pengar utan säkerhet, d.v.s. ta ett privatlån, kan fylla en rad olika behov. Du kanske vill göra mindre renoveringsjobb i garaget, men inte belåna ditt hus eller öka den nuvarande belåningen - men du har inte de 40 000 över som behövs. Du kanske vill köpa en begagnad bil till barnet som nyss fått körkort, men kunna gå till bilhandlaren och betala direkt utan att behöva fippla med billån hit och billån dit. Anledningarna är många.

Ett privatlån är ett väldigt bra alternativ när du behöver pengar som är så pass stora att du inte kan spara ihop dem under någorlunda rimlig tid, men samtidigt utan problem klarar betalningarna under ett par års tid. Eftersom det är lån utan säkerhet blir räntan lite högre, men samtidigt är den klart lägre än för andra typer av lån utan säkerhet.

Om du ansöker om ett privatlån görs också en noggrannare kontroll av din kreditvärdighet än om du tar mindre snabblån, och du kommer inte ha pengarna på kontot inom ett par dagar. Men eftersom ett privatlåns syfte oftast inte är av den arten att man måste ha pengarna direkt är det inget större problem - dock kan det vara värt att ha det i åtanke om du t.ex. som i exemplet ovan vill renovera garaget, men planerar att göra detta under semestern. Ansök i sådant fall i god tid, så du inte sitter där utan pengar när semestern börjat!

En sista sak att tänka på - eftersom det finns en lång rad långivare som erbjuder privatlån bör du alltid jämföra räntor och lånevillkor innan du fattar beslut. Du kan spara många tusen på att välja rätt, så ta god tid på dig när du väljer privatlån!

 

21 Dec 2013