Om samtida bingospelande

BingoVad är det första du tänker på när du hör ordet bingo? Är det kanske ett gäng pensionärer som med spända blickar följer en presentatörs rop (”Bertil, nio, är det ingen som fått bingo ännu?”) eller är det kanske Leif ”Loket” Olsson som lottar ut bilar, mat och allt mellan himmel och jord? Eller är det kanske ett roligt tidsfördriv du kommer att tänka på, avkoppling efter en hård dag på jobbet?

Fler och fler upptäcker bingo och kopplar av med ett parti bingospel på kvällen. Det går till och med att spela bingo på mobil nuförtiden, du behöver alltså inte ens koppla upp dig via datorn – perfekt om man slökollar en tråkig film eller om man inte orkar zappa under reklamavbrottet.

Det som särskiljer bingo från de flesta andra casinospel är just den sociala aspekten. Man spelar alltid för sig själv och för att vinna pengar, men i bingo är det ofta inte just pengarna och kicken som är det primära, utan avkopplingen och det sociala. Ta till exempel den klassiska fördomen om pensionärerna som sitter och spelar bingo på bingohallen, man tänker ju sig absolut att de fikar efteråt och diskuterar sina bad beats, som i detta fall sträcker sig till ”jag behövde ju bara 34 och de drog ju fem nummer som jag bommade på innan Göthe hann före direkt”. Dessutom tar ett parti bingo relativt lång tid jämfört med vad det tar att dela ut en hand Black Jack eller vad ett spinn på roulettehjulet tar.

Detsamma gäller också modern bingo på internet eller i mobilen. Den sociala aspekten är oerhört viktig, spelsajterna uppmuntrar också aktivt chattande spelarna emellan. Sammanhållningen och gemenskapskänslan är något som gör att man gärna återvänder, något som gör själva spelandet avkopplande. Det är inte det ständiga nervpirret och roulettens ”kom igen, kom igen, svart, en gång i livet svart”, det är snarare något lugnt och trevligt med den extra bonusen att man faktiskt kan vinna en fin slant om man har turen på sin sida.

Samtida bingospelande sker alltså i stor utsträckning på nätet och det är en social sysselsättning som fungerar avkopplande för många – så varför inte testa du också?

30 Sep 2013