Några vanliga orsaker till mjäll

Torr hud Helt enkelt uttorkad hud, exempelvis den typ som du får under vintern när luften är kall och luften inomhus är torr. Detta är en vanlig orsak till mjäll. Flingor av torr hud är generellt mindre fet än de från andra orsaker till mjäll som du kan läsa om nedan. Troligen kommer du även att ha symtom och tecken på torr hud på andra delar av kroppen förutom hårbotten såsom ben och armar. Det är viktigt att på vintern i kalla länder använda återfuktande krämer för din hud. Dessa skyddar mot mjällbildning och är nyttiga för din huds färg och textur

Seborroiskt eksem - Mjälleksem Detta tillstånd är en av de vanligaste orsakerna till mjäll. Huden blir markerat röd och fet samt täckt med flagnande vita eller gula mjällbitar. Seborroiskt eksem - mjälleksem kan påverka inte bara din hårbotten utan även andra områden rika på talgkörtlar, t.ex. dina ögonbryn, näsvingarna och baksidan av dina öron, bröstbenet, ljumskarna, och ibland även armhålorna.

Solbränd hud Solbränd hud är en lätt brännskada. Bränskadad hud blir uttorkad och faller av i mjällande flagnor. Solskadad hud är torr och ofta är mjället väldig tunt som ett fint pulver. Denna typ av fjällande är viktig att kroppen får fullfölja så att den solskadade hude kan ersättas med ny fräsch hud.

Du tvättar håret för sällan Om du inte regelbundet tvättar håret bildas fet hy och talg samt hudceller från hårbotten byggs upp vilket orsakar mjäll. Dessutom stinker otvättat hår av talg vilket inte luktar särskilt trevligt. Tvätta håret minst 3 gånger i veckan.

Psoriasis Denna hudsjukdom orsakar en ansamling av döda hudceller som bildar tjocka ochsilverglänsande fjäll. Psoriasis förekommer ofta på dina knän, armbågar, ögonbryn och bål men kan också påverka din hårbotten. Det kan vara svårt att skilja psoriasis från seborroiskt eksem om endast hårbotten är inblandad.

Eksem Om du har eksem kan det också uppträda periodvis i din hårbotten vilket kan leda till utveckling av mjäll. Eksem är ofta förknippat med en klåda som är långt värre än de vanligare orsakerna till mjällbildning.

Allergi mot schampo, hårspray etc Känslighet för hårvårdsprodukter (kontaktdermatit). Ibland kan känslighet för vissa ingredienser i hårvårdsprodukter eller hårfärgningsmedel speciellt parafenylen diamin (PPD), kan orsaka en röd kliande och mjällande hårbotten. Schamponering för ofta eller att du använder alltför många stylingprodukter också kan irritera din hårbotten vilket orsakar mjäll.

Malassezia svampen Malassezia är en svamp som lever på huden på alla människor och i de flesta fall inte orsakar mjäll. Ibland växer den svamp utom kontroll och livnär sig på den talg som utsöndras av från dina hårsäckar. Detta kan irritera huden på din hårbotten och orsaka fler hudceller att växa. De extra hudcellerna dör och faller av. Oftast är utbrott av denna typ av mjäll identiskt med seborroiskt eksem eller mjälleksem. Exakt vad som orsakar en överväxt av Malasseziasvampen är inte känt, men att ha för mycket talg i din hårbotten, förändringar i dina hormoner, stress, sjukdom, neurologiska sjukdomar, såsom Parkinsons sjukdom, ett försvagat immunsystem, inte schamponering tillräckligt ofta, och extra känslighet för Malassezia svampen kan bidra till utvecklingen av mjäll och mjälleksem.

14 Jun 2013