Köp rätt skivstång som passar dina övningar

En skivstång med vikter är ett billigt och väldigt mångsidigt träningsredskap som kan användas för många övningar. Basövningar som marklyft, knäböj, armcurls samt andra övningar är utmärkta att utföra med en skivstång. För marklyft och knäböj är den nödvändig men för curls och andra liknande övningar kan utföras med en skivstång såväl som hantlar.

Om du kompletterar en skivstång med hantlar och en träningsbänk kan du träna hela kroppen. Tänk på att det finns många variationer av skvistänger i olika längder och former. Enligt ett par guider på nätet, bland annat från denna informationssidan och andra likande finns det tre tjocklekar och längden kan variera mellan 1,2 till 2,4 meter. Stängerna brukar benämnas olika beroende på tjockleken och längden. De som är mellan 25 och 30 mm tjocka och mellan 2 till 2,2 meter kallas för skolstänger. En olympisk stång är 2,2 meter lång och 50mm tjock. Skolstänger är billigare och är de kanske vanligaste på mindre gym samt hemmaträningsutrustning.

Det första du bör fundera på är längden. Skolstänger är utmärkt för de flesta övningar, men kan vara lite klumpiga för armcurls. Det finns kortare stänger som är anpassade för armcurls men de är mindre lämpliga för marklyft, knäböj, bänkpress samt militärpress. En olympisk stång är den som är standard på de flesta gym och är bäst för de större övningarna men är likt en skolstång klumpig för armcurls och likande. En annan regel är att en längre stång har bättre balans när du använder tyngre viker. För de flesta hemmagym är en längd mellan 2 till 2,2 meter att föredra och köpa till hantlar för övningar armcurls och likande.

Tjockleken, det vill säga diametern på stången, påverkar en hel del. Diameterna bestämmer vilka viktskivor du kan använda och om du väljer en ovanlig tjocklek kan det vara svårare att hitta viktskivor. Vidare kan det vara svårt att hitta de tyngre viktskivorna. Utbudet för stänger som är mellan 25 och 30 mm är relativt bra, men det är svårt att hitta de tyngre vikterna. Du bör även undvika att lasta på för tunga vikter på en skolstång. En olympisk stång är tjockare, 50 mm, och anses vara en internationell standard. Stången är tyngre än en skolstång men det finns ett väldigt stort utbud av vikter. Du kan aven använda riktigt tunga vikter efter som stången är tjock och robust.

Om du är nybörjare är det mindre viktigt om du köper en skolstång eller en olympisk stång. I många fall är en skolstång att föredra. Du behöver sällan tunga vikter samt stången väger mindre. En skolstång väger vanligen mellan 11 till 12 kilo jämfört 20 kg för en olympisk stång, vilket gör den mindre klumpig att hantera samt lättare att använda lite vikt. När du blivit lite mer rutinerad kan du köpa en olympisk stång eftersom du förmodligen använder tyngre vikter och är mer van att hantera utrustningen.

Förutom raka stänger finns varianter som är bockade. Bockade skivsänger är korta och liknar till formen ett W. Dessa varianter är specialutformade för ett skonsammare och närmare grepp vid tricepsövningar.

6 Nov 2014