Hyra bil: ett par tips

När man ska hyra bil finns det en rad olika saker som kan gå fel - från att bilen man hyrt inte finns på plats till att man råkar ut för oförutsedda avgifter (till exempel kan vissa uthyrare kräva att man deponerar hela självriskbeloppet för att få hyra bilen, vilket gör att man kan få ligga ut med flera tusen kronor under hyresperioden).

Det första man bör tänka på är att man inte hyr en konkret bil, utan en bilklass - om reklamen till exempel visar en VW Passat är det inte alls säkert att man kommer få en Passat när man kommer fram, utan man kan lika gärna få till exempel en Ford Mondeo eller annan likvärdig bil. I vissa fall kan man avtala om en specifik modell, men i allmänhet får man en bil ur den klass man beställer i. Ford, Volkswagen eller Toyota - det är inget man styr över, så särskilda önskemål bör man ta direkt vid beställningen.

Sedan gäller det att läsa alla villkor noga. Standard är till exempel att man ska ha haft körkort i två års tid utan avbrott för att få hyra. Gäller det dyrare lyxbilar kan kraven ligga ännu högre, till exempel att man måste vara minst 28 år gammal och ha haft körkort i minst fem år utan avbrott. Vissa uthyrare accepterar även uthyrning av bilar till "nya" förare, men det gäller alltid att läsa villkoren noga. Detta gäller särskilt försäkringsregler och liknande.

När man väl får bilen är det viktigt att göra en inspektion, finns det till exempel några synliga repor eller bucklor? Om ja så bör detta dokumenteras, helst skriftligen men även med bild. Annars kan du få svårt att bevisa att dessa skador inte uppkommit medan du haft bilen. Det behöver inte ens handla om lurendrejeri, utan det kan helt enkelt vara så enkelt som att personen som överlämnar bilen inte har tagit en noggrann titt, och att personen som återfår bilen märker en buckla - och om inget är dokumenterat så är det ju svårt att övertyga denne om att du inte är till skuld.

För att summera, tänk alltid på att du inte hyr en konkret bil utan en bil ur en viss klass, att du alltid ska läsa igenom alla villkor noga, särskilt avseende krav på föraren, försäkringar och dylikt, samt att göra en kontroll av bilen när du får den.

Numera kan man förresten också hyra bil i self-service-automater, något som Hertz varit pionjärer med - se följande Youtubeklipp:

30 Nov 2014