Håll igång med träning även efter Januari

TräningsredskapMånga är vi – som avlägger nyårslöften att nu minsann – ska vi sköta om vår kropp och hälsa och börja träna. Och så köper vi ett årskort på nåt gym och börjar redan första dagen på nya året som gymmet har öppet, vi går kanske dit några gånger till men sedan kommer den där eländiga januari förkylningen, vi blir lite hängiga och avstår från några träningspass. När vi sedan skall starta upp igen – så är det något som tar emot, vi har lätt till att hitta på ursäkter för att inte behöva gå iväg trots att förkylningen nu har släppt. Sedan går det några veckor till och nu har vi verkligen kom ifrån och det tar ännu mer emot… Så gick det med et nyårslöften… jag tror många känner igen sig även om scenariot kanske kan se lite annorlunda ut. Men vi har det gemensamt – att vi börjar med väldigt höga ambitioner men har sedan svårt med uthålligheten och ger upp för lätt.

Ett alternativ eller kanske tom komplement till att gå till gymmet kan ju vara – att man gör en del av träningen hemma. Dels så slipper man ju ”besväret” att ta sig till och från gymmet – vilket kan vara olika långt och besvärligt beroende på var man bor, dels så sparar man ju in den tiden det tar att bara förflytta sig. Kanske också det kan vara skönt att slippa exponera sig för andra i början – innan man fått lite ordning på sin kropp….

Det finns många olika träningsredskap som passar för hemmiljö. En del av dem är lite större och kräver lite större utrymme (bäst är ju om det kan stå framme hela tiden – då ökar chansen att man verkligen använder det, det får ju inte vara för krångligt att ta fram, montera upp, montera ner, ställa tillbaka osv.)

Här är två av de vanligaste träningsredskapen för hemmabruk som du bl.a. hittar hos den välsorterade webbshoppen för träningsutrustning - Sporttema:

  • Crosstrainer Crosstrainer är ett av de mer populära träningsredskapen för hemmiljö de senaste åren. Fördelen med crosstrainern är att den passar en väldigt bred målgrupp. Med crosstrainern så får hela kroppen arbeta under träningen, och den ger både motions- och styrketräning. Den ger vidare en mjuk träning som är skonsam mot kroppen men den kan också ge möjlighet till tuffare träning för den som vill ha det. När crosstrainern inte används rullas den enkelt undan med hjälp av transporthjulen. Den här crosstrainern VS302 från Viking Sport är en bästsäljare hos många och blev utnämnd till Bästa budgetval i en stor test av crosstrainers. Den har 21 träningsprogram, mottagare för trådlös pulsmätning, display med flera funktioner såsom tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning, puls, kroppsfett, BMI mm.
  • Motionscykel En klassiker som funnits med länge, långt innan crosstrainers, löpband mm fanns. Fördelen med en motionscykel är att den tränar både hjärta och lungor samt ben och stuss. Den är dessutom en effektiv kaloribrännare och troligen den typ av träningsmaskin som tar upp minst utrymme. Den här motionscykeln från Christopeit är ett exempel på en bra och prisvärd motionscykel . Den har 17 träningsprogram och ett svänghjul på 9kg. Det är en mycket prisvärd motionscykel – troligen därför den blev Bäst i test. Den kan du nu köpa för ca 3000kr hos tex Sporttema (på nätet)

1 Feb 2014