Fungerar melanotan verkligen?

Solat ansikteMånga önskar att vara bruna året om, att kunna ha en fräsch och brun hudfärg även vintertid, men det är obehagligt och hälsovådligt att spendera för mycket tid på solariet. Tyvärr har de flesta av oss varken tid, råd eller möjlighet att spendera vinterhalvåret på någon skön beach i Karibien, så vad har vi för alternativ till att sola på solarium?

En möjlighet är att använda melanotan. Melanotan fungerar verkligen, allra bäst funkar det om man tar det strax innan man solar på solarium. Det är ett ämne som förstärker kroppens naturliga tillverkning av melanin, ämnet som gör att vår hud tål mer sol och blir brun. Så genom att ta melanotan kan man bli brun på vintern genom att bara sola på solarium då och då. Solandet får mycket bättre effekt och huden blir tåligare, brännan blir också jämnare och snyggare. Låter det för bra för att vara sant?

Det finns självklart några nackdelar också. En är att melanotan blandas i en vattenlösning som man sedan måste injicera, d.v.s. man måste ta sprutor för att få melanotanet i sig. Och att sitta och mecka med sprutor är något som många kanske har svårt för, det gäller att överkomma sin sprutskräck om man vill ta den enklaste vägen till att bli brun vintertid.

En annan nackdel är att produkten inte är godkänd av Läkemedelsverket eller andra myndigheter, så man använder den på egen risk. Det finns ingen långsiktig forskning på hur ämnet påverkar människor, så det kan finnas biverkningar som man inte vet om ännu. Risken kanske inte är så stor men helt säker kan man inte vara.

Så om du vill vara brun under vintern också kan melanotan vara något för dig. Men det gäller att vara medveten om nackdelarna också, som sagt så finns det inga ämnen som bara har fördelar!

8 Feb 2014