Exklusiva mattor

De finaste handknutna orientaliska mattorna brukar räknas till kategorin exklusiva mattor. För att en matta ska kvala in som exklusiv är många mattexperter eniga om följande punkter;

-    Materialet ska vara av högsta kvalitet. Vissa mattor knyts helt i silke. I andra mattor används inslag av silke, och ibland även guld och silver för att framhäva mattans detaljer. I de fall där ull förekommer, används så kallad korkull, vilket är den finaste ullen, från fårets nacke. Denna ull är mjuk och lättarbetad eftersom den innehåller en hög grad av ullfett.

-    Knuttätheten ska uppgå till minst 600.000 knutar per kvadratmeter. Det finns emellertid mattor som innehåller upp till, och ibland över, 1 miljon knutar.

-    Mattan ska vara extremt detaljrik. Det förekommer att sägner som återberättar historiska händelser knyts in i mattorna.

-    De mest exklusiva mattorna knyts i ateljéer för hand av professionella mattknytare. Dessa mattor knyts under mycket mer uppstyrda former än vad som är fallet i de läger och hemmahushåll, där enklare mattor knyts. Även redskapen som används vid produktionen är av högsta kvalitet, för att mattan inte ska skadas under tiden den knyts.

De flesta exklusiva mattor knyts i Iran, men en del knyts även i Turkiet. Precis som med andra mattor, kan mattans stil ofta spåras till den stad eller till det område mattan är tillverkad i.

19 Apr 2011