Ett avkopplande julbord

julbord malmö

De allra flesta besöker flera julbord varje år. Kanske är det ett med jobbet, något privat, eller en tidig julklapp till någon. Oavsett, så finns det mer och mer önskemål om att julbordet ska innehålla något mer än bara julmat. Underhållningen runt omkring har kommit att spela minst lika stor roll. Ett julbord nu för tiden är ett tillfälle att umgås, att slappna av lite inför den kommande högtiden och för många den kommande ledigheten.

Olika typer av julbord

Naturligtvis finns de flest julbord av det traditionella slaget. En restaurang eller liknande som har ett utbud av flera olika rätter där du som gäst kan äta det du vill till en fast summa. I detta ingår både varma rätter, kalla rätter och dessert. Det brukar vanligtvis vara uppdukat som en buffé, då detta är enklast, med tanke på att det i regel är lite större sällskap som är ute och äter tillsammans.

Men det finns även de som riktat in sig på ett lite mer avslappnande, men fortfarande traditionellt julbord. De serverar maten på bordet där man sitter. På så vis behöver man inte resa sig när det är dags att hämta mer mat, utan man kan helt enkelt sitta kvar vid bordet i lugn och ro och ta det man vill ha.

Maten

Ett traditionellt svenskt julbord innehåller allt som oftast ganska liknande rätter. En del väljer förstås att lägga till och ta bort lite för att på så vis förnya sig, men det är ändå de vanlig, återkommande rätterna som går mest.

Sillen är en viktig del på julbordet. Här kan det variera ganska mycket på smak, vilken lag den ligger i. Många restauranger tar fram smaker som de själva har komponerat ihop. Tillsammans med sillen, som många väljer att börja med på den så kallade kalla tallriken, är det även vanligt med ägg. Gärna delade ägg, med lite majonnäs och kanske någon räka på. En del ser gärna att det serveras lite sylta med.

På den varma tallriken ryms både köttbullar och prinskorv, Janssons frestelse, omeletter och mycket mer.

I grönsaksväg finner man vanligtvis brysselkål och rödbetssallad.

Något som man inte får glömma är brödet. Ett traditionellt vörtbrödet är aldrig fel. Eller varför inte ett härligt julknäcke. Även här är det många som experimenterar lite och varierat sig med olika sorter, men likväl finns det nästa alltid ett vanligt vörtbrödet som alternativ.

Och desserten, ja den är självskriven, Ris à la Malta. Så är det bara.

11 Jun 2015