Bra syn med kontaktlinser – hur fungerar det?

biofinityOm du har ett synfel men är trött på glasögonen är det enkelt för dig att börja använda kontaktlinser. Vissa kan uppleva lite krångel när det kommer till exempelvis rengöring eller att sätta in linserna i ögonen – vilket i början kan upplevas som aningen obehagligt av dem som är lite rädda för att röra ögonen – men precis som med mycket annat är det frågan om en vanesak. Övning ger färdighet, och när man har vanan inne går rutinerna kring linsskötsel både snabbt och enkelt.

Det första du bör göra innan du införskaffar linser är att gå till en optiker för att göra en synundersökning med linstillpassning. Kravet på detta är nyligen avskaffat, vilken innebär att du kan köpa linser även utan ett recept, men det rekommenderas ändå starkt att besöka en optiker innan du handlar eftersom att optikern kan fastställa vilka linser som passar allra bäst för dina ögon och ditt synfel. Hos optikern får du sedan ett recept med diverse parametrar (mått linsens styrka, baskurva och diameter) som du sedan kan använda när du skall köpa linser.

Vilken typ av linser som passar dig när det kommer till bärningstid kan bero på dina ögons egenskaper och din livsstil överlag, men om inte optikern säger annat är det möjligt för de flesta att testa olika varianter för att helt enkelt känna efter vad som passar bäst. Vissa linser är anpassade olika egenskaper hos ögonen, exempelvis de omåttligt populära linserna Biofinity, där materialet är utvecklat för att släppa igenom extra mycket syre till ögonen samt aktivt återfukta hornhinnan för att undvika torrhet. I allmänhet är endagslinser, månadslinser och dygnet-runt-linser de vanligaste varianterna, även om det även finns veckolinser och tvåveckorslinser.

När du ska köpa linser kan du förstås vända dig till din optiker, men för att hitta linser till så bra pris som möjligt är det rekommenderat att köpa linser på nätet. Det finns många etablerade, tillförlitliga nätbutiker som tillhandahåller samma linser som optikern, men ibland till upp till halva priset för samma produkter. På nätet kan du dessutom ofta ta del av nykundsrabatter och andra erbjudanden, vilket gör det möjligt för dig som användare att spara stora summor per år.

31 Jan 2012