Aktiehandelns grunder

I den här artikeln får du lära dig några grundläggande fakta och strategier om du vill lära dig mer om aktiehandel. Vi går igenom några saker du behöver veta för att komma igång samt vilka olika strategier som finns.

Så kommer du igång med aktiehandel

Att sätta igång med aktiehandel kan vara lite jobbigt i början då det är mycket nytt att lära sig och sätta sig in i. Men om man delar upp det lite så är det allra första som behöver göras att hitta rätt typ av aktiekonto hos en bra nätbank. Det man behöver fundera på är om man vill ha sina pengar i en kapitalförsäkring eller på ett vp konto. I nuläget är det mest lönsamma skattemässigt att lägga pengarna i en kapitalförsäkring då man endast betalar skatt på den totala summan då. Denna skatt är också ganska låg (Mellan 1 – 1,5%) så det brukar vara det mest lönsamma. Troligtvis kommer kapitalförsäkringen så småningom att bytas ut mot det som kallas för investeringssparkonto men för tillfället finns detta ännu inte.

Nästa steg är att hitta till några av de nätbanker som är bäst anpassade för aktiehandel. Det kan exempelvis vara bra att jämföra courtage.  Visserligen finns det mängder av banker som erbjuder aktiehandel (tex alla de vanliga stora bankerna) men alla av dessa är inte bra. Bättre då att anmäla ett konto gratis hos några av de nätbanker som verkligen är anpassade för detta. Några tips där kan vara att kolla in Aktieinvest, Avanza eller Nordnet.

Olika strategier för aktiehandel

När man väl har satt upp ett aktiekonto kommer vi till den biten som är allra svårast. Att bestämma sig för en strategi och att börja värdera aktier. Det finns ganska många övergripande strategier att välja på. Om du gärna vill handla aktier ofta och vara mycket delaktig i dina investeringar kanske du skall kolla in Swing-trading eller day-trading. Vill du vara mer långsiktig i varje investering kan du lära dig mer om fundamental analys och värdeinvestering. Dvs att hitta lågt värderade bolag och investera i dem. När de sedan (förhoppningsvis) är högt värderade säljer du till vinst.

Det här var några tips om att komma igång med aktiehandel, lycka till!

23 Sep 2011