Accessoarer som vi älskar

Vi människor har alltid älskat att bära accessoarer av olika slag som en kroppsprydnad och för att uttrycka vår stil, personlighet och våra känslor. Med olika typer av accessoarer kan man t.ex. markera status, social tillhörighet, kön o.s.v. På så sätt kan vi avgränsa oss eller skapa tillhörighet till olika grupper i samhället. Accessoarer har nästan funnits lika länge som människan, bara i olika former. Här ska vi gå igenom några av de mest populära accessoarerna, åtminstone i dagens samhälle.

Smycken

Halsband, armband, örhängen, piercing, ja alla har vi väl någon gång haft ett smycke på oss. Visst kan det höja humöret och självkänslan en aning att ta på sig ett snyggt halsband eller kanske en läcker ring? I många tusen år har människor älskat att smycka ut sig själv på olika sätt. Med guld, silver, stenar, växter, rep och mycket mer. Det är inte för inte som guldsmedsyrket är ett av världens äldsta yrken. I dag består våra vackra smycken mest av olika metaller som guld, silver, stål, tenn men även läder är populärt. Det är också vanligt att kombinera metallerna med olika typer av stenar och ädelstenar som diamanter, rubiner, pärlor o.s.v. Smycken kan också vara mycket värdefulla och fungera som en investering för dom som sitter på mycket kapital.

Klockor

Verktyget för att kunna mäta tiden är en av människans äldsta uppfinningar. Olika typer av dessa instrument för att mäta tiden har funnits länge. I många tusen år har solen använts till att mäta tiden. Soluret är en uppfinning som funnits i mer än 5000 år. Timglaset är en annan gammal uppfinning som använts för att mäta tiden med. Den första mekaniska klockan eller uret kom ganska sent. För mindre än 1000 år sedan finns det dokumenterat att denna typ av tidmätare förekom. I dagens samhälle är armbandsuret lika vanligt som ett smycke och accessoar som ett sätta att mäta tiden med. I dag när nästan alla har en mobiltelefon där man kan se tiden så är en klocka som tidmätare ganska överflödig. Men en klocka kan vara både en investering eller en mycket vacker accessoar. I dag tillverkas det dyra och exklusiva klockor som kan vara värd flera hundra tusentals kronor så visst kan klockor även vara en statussymbol.

Solglasögon

Idag används solglasögon lika mycket för sitt utseende som för sin funktion men redan för många tusen år sedan så användes solglasögon av t.ex. jägare för att skydda ögonen från solens starka strålar. På den här tiden var utseendet på glasögonen lite annorlunda. Det kunde vara en träbit eller benbit med en liten springa i. Mörka glasögon har även använts vid olika tillfällen för att dölja sina känslor. Det var först i början av 1900-talet som solglasögon som dom ser ut idag började tillverkas och bli populära av allmänheten. De popuära pilotglasögonen började dyka upp runt 1940. Idag kan man även köpa solglasögon med slipade glas om man vill se cool ut samtidigt som man får förbättrad syn. Hos Guldochsilver.nu kan du titta på hur dagens moderna solglasögon ser ut.

Det var några av de mest använda accessoarerna men det finns många fler populära tillbehör till vår "look". Väskor, skärp, scarfar, halsdukar, handskar, skor, hattar och andra huvudbonader är bara några exempel på accessoarer som kan ge oss personlighet och göra oss unika. Det enda som sätter gränsen för vad man kan använda för att sticka ut lite extra är fantasin.

6 Feb 2013