Tre faktureringstips

faktura-exempelFör dig som har ett mindre företag kan fakturering vara något som tar upp alltför mycket tid, något krångligt och svårt, något som känns jobbigt att få ordning över. Ett ont måste, helt enkelt. Men det behöver faktiskt inte vara så – vi har här samlat tre tips för dig som vill effektivisera din fakturering.

1. Använd faktureringsprogram

Den enskilt mest tidsbesparande åtgärden är att använda ett faktureringsprogram för dina faktureringsbehov. Genom att skriva fakturor manuellt, genom att t.ex. använda dig av fakturamallar i excel-format, ökar risken för att du ska göra fel markant. Ett faktureringsprogram garanterar att allting sker helautomatiskt, t.ex. fakturanumrering, sparande av fakturor, och en rad andra saker.

Dessutom slipper du oroa dig för att din dator blir stulen, eller (något som förmodligen är mer troligt) kraschar så att dina värdefulla filer och fakturor försvinner helt. Visst, det går ju att sköta backup antingen på Flashminnen eller med hjälp av olika nättjänster, men varför göra det när man kan använda ett faktureringsprogram och helt slippa detta krångel?

2. Håll koll på dina fakturor

Mycket onödig tid kan gå ut till administration av fakturor om man inte har bra ordning så faktureringen från första början. Det gäller ju att korrekt märka när fakturor har blivit betalda, att påminna kunder som inte betalat i tid, att skicka kravbrev till kunder som inte betalar trots upprepade påminnelser… det är en hel radda saker man måste tänka på. Återigen är vårt tips att du använder dig av ett faktureringsprogram, något som definitivt gör att du får enklare att ha koll på fakturorna.

Men om du trots allt väljer att göra allt manuellt istället för med hjälp av ett faktureringsprogram är det oerhört viktigt att du har god ordning på systemet att anmärka fakturor som betalda och förfallna.

3. Pusha inte förfallodatum

Även om man alltid vill få betalt så snabbt som möjligt är det inte god stil att pusha förfallodatum för hårt. Du har själv säkert råkat ut för att du fått en faktura (antingen som privatkund eller företagskund) med löjligt kort förfallodatum, det kan röra sig om 3, 5 eller 7 dagar. Det är ingen god stil och det leder i slutändan till mer tjafs, särskilt om du har att göra med myndigheter eller kommuner som ofta har 30 dagars betalningsvillkor inställt per automatik – d.v.s. även om du skickar din faktura med förfallodatum 7 dagar kommer den ändå bara betalas inom en månad, om inte du vill spendera mycket tid på att tjafsa med deras ekonomiavdelning, vilket förmodligen får till följd att de väljer att beställa av en konkurrent istället.

Så våra tips i korthet är alltså: ha koll på dina fakturor, ha inte för korta förfallodatum och – viktigast av allt – använd ett faktureringsprogram!

8 Nov 2012